Víte, že...?





- ZELÍ v syrovém stavu obsahuje široké spektrum minerálních látek : 400-530 mg Ca, 150-220 mg Na, 150-160 mg Mg, 250-270 mg P, 2000-2300 mg K, 650 mg S, 7-8,9 mg Fe, 1,9 mg Zn a vitamíny C - 330-550 mg, E - 4 mg, B12 - 2-3 mg. Kysané zelí obsahuje kromně vitamínu C i kyselinu mléčnou a hořčičné oleje, které mají antibakteriální, antivředové a fungicidní účinky.


- BROKOLICE je jedna z nejhodnotnějších zelenin vůbec. Má vysoký obsah vitamínů : 850-1350 mg C, 8-16 mg E, 2,3 mg B12, a minerálů : 1100 mg Ca, 80 mg P, 13 mg Fe, 130 mg Na, 4640 mg K, 240 mg Mg, 1350 mg S. Díky vysokému obsahu látky sulforafan brzdí rakovinné bujení. Glukosinuláty, obsažené v brokolici, vyvolávají destrukci rakovinných buněk a díky snadnému vstřebáváni vápníku má brokolice protisklerotické účinky i pozitivní vliv na dvanácterníkové vředy.


- CIBULE - hlavně lahůdková - má vysoký obsah vitamínů : 130 mg C, 30 mg E, 6 mg B-PP a obsahuje kyselinu pantothenovou - 1,1 mg. Z minerálních látek obsahuje : 1800 mg K, 500 mg P, 510 mg S, 240 mg Ca, 118 mg Na, 113 mg Mg, 6,3 mg Fe, 6,5 mg Zn.


-MRKEV obsahuje nejvíc beta karotenu (viamín A) ze všech druhů zeleniny - až 35 mg / kg. Dále obsahuje vitamíny : B-PP 8,1 mg, E 36 mg , C 49 mg , Má vysoký obsah minerálních látek : 490 mg Ca, 450 mg Na, 2800 mg K, 310 mg P, 14,8 mg Fe, 320 mg Cl, 190 mg S a díle Zn, J, Mn, Se, Cu. Mrkev je významný zdroj přírodního sodíku a draslíku pro náš organismus, hlavně v čerstvém stavu.


- PETRŽEL - hlavně naťová - je významný zdroj vitamínu C ( 800-2000 mg/ kg) a vitamínu E ( 200 mg ), dále obsahuje vitamíny A, B1, B2, B-PP. Ze všech druhů zeleniny obsahuje nejvíc minerálních látek _ 5080 mg K, 1005 mg P, 516 mg Mg, 970 mg Ca, 30 mg Fe. Navic obsahuje glykosid apiin.


-CELER - hlavně řapíkatý - je nabitý minerálními látkami : 3750 mg K, 770 mg Na, 710 mg Ca, 1050 mg Cl, 208 mg S, 530 mg P a éterickými oleji - 90 mg. Je nejvýznamějším zdrojem přírodního sodíku pro náš organismus .




- SALÁT - listový - hlávku tvoří seskupení listů různých tvarů a barev. Díky této stavbě obsahuje více vlákniny a antioxidačních vitamínů s výrazným protirakovinotvorným účinkem než salát hlávkový. Je zdrojem minerálních látek : K, P, Ca, Mg, Fe, a vitamínů : 60-90 mg C, 3-6 mg A, 3 mg B . Šťávy salátu obsahují malé množství kyseliny jablečné, citrónové, šťavelové, asparagin a hořkou látku lactusin. Z hlediska obsahu výživových látek jsou hodnotnější obalové listy, i když chutnější a křehčí jsou listy vnitřní. Salát ledový má navíc vyšší obsah vitamínu A.


- ČEKANKA hlávková je zdrojem minerálních látek : 800 mg Ca, 100 mg Na, 130 mg Mg, 20 mg Fe a díky přítomnosti hořčiny intybin a glycidu inulínu je prospěšná pro náše trávicí ústrojí.



zkratky : K - draslík , P - fosfor , Ca - vápník , Mg - hořčík , Mn - mangan , Zn - zinek , Na - sodík , S - síra , Fe - železo , Cl - chlór , J - jód, Se - selen , Cu - měď